KAL je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao  zapadni kritičari su nazvali Rock’n”Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Od 2006-te godine, kada su otpočeli svoju karijeru, do sada, u inostranstvu su odsvirali preko 1.000 koncerata.

Nastupali su na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima i postigli zavidnu evropsku karijeru. Dovoljno je reći da su svirali na festivalima poput Roskildea u Danskoj, Fuzion Festivala u Berlinu, Pepsi Sziget Festivala u Budimpešti kao i na domaćem EXIT Festivalu.

U USA su bili 2006. i 2008. godine gde su obišli sve značajnije klubove poput Joe’s paba u Njujorku, gde su svirali svi najznačajniji svetski muzičari poput Leonard Cohen-a, David Byrne-a, Richard Thompson-a, Dolly Parton, Sinead O’Connor, Norah Jones, Youssou N’Dour-a, David Gilmore itd. Na USA turneji 2008.  godine odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, Gogoll Bordello-m, bendom koji je svirao sa Madonom na Global Warmingu u Londonu.

Producent oba njihova albuma je Mike Nielsen, poznat po saradnji sa najvećim svetskim muzičkim atrakcijama poput sastava: Underworld, Snow Patroll, The Cure, Jamiroquai itd. Na prestižnoj World Music Chart Europe sa oba albuma zauzeli su prva mesta i iza sebe ostavili bendove poput: Gotan Project, Natasha Atlas, Ojos de Bruho. Na istoimenoj listi 2006. godine bili su treći na godišnjem nivou što nijednom bendu sa ovih prostora nije pošlo za rukom. Na domaćoj sceni sarađivali su sa Rambom Amadeusom u numerama Dikh Tu Kava i Komedija za koje su 2007. godine dobili nagradu Davorin Popović za najbolji video spot na prostoru ex’ Jugoslavije, a na poslednjem albumu sarađivalli su sa reperom Marcellom u pesmi Krasnokalipsa. Njihovi spotovi su vrlo prepoznatljivi po posebnoj estetici i danas se vrte na svim domaćim televizijama od kojih svakako moramo izdvojiti MTV Adria kao reprezent vrhunskog kvaliteta u domenu muzičkih televizija. Članovi benda su: Dragan Ristić (lead vocal, el. guitar), Dušan Gnjidić (drums), Marko Ćurčić (bass), Aleksandra Veljković (vocal). Rade Arsenović (accordion), i  Bojan Vasić (violin). KAL je jedini bend sa ovih prostora koji je izabran među preko 1000 bendova iz celog sveta da 2006. godine svira na najznačajnijem sajmu World muzike u Španiji WOMEX. Kal Tech Rider 2017 PDF Kal Tech Rider 2017 JPG

Send this to friend